MENU

Kunstlogen
Bord og sofa

Kunstlogen inviterer til bords.
9.november – 22.desember.

Utstillingen BORD OG SOFA er et samarbeid mellom åtte kunstnere, som alle er invitert av KUNSTLOGEN. I utstillingen inviteres publikum til å sette seg ned rundt bordet, ta på gjenstandene eller kjøpe tingene. Bordet står ikke stille men vil forandre seg i løpet av utstillinsperioden avhengig av hva som skjer i møte med publikum. Det er dekket til 12. Komposisjonen er stram og klassisk. Bordet er fullkomment og samtidig dysfunksjonelt. Her tvinges man inn i konvensjoner, ritualer, skikk og bruk. Bestikk er erstattet med spiseredskaper som tilsidesetter gjesten og utfordrer den inviterte. De åtte kunstnerne som bidrar, har alle laget eller påvirket gjenstander for hånd og noen få objekter representerer minner fra en tid som var. I sofaen kan du reflektere, prate og undre deg over bordet.

Event:

10. november samtaler vi ved og om bordet.  Gjennom håndverket og nærkontakt med et materiale (leire) setter vi fokus på funksjon, bruk og estetikk.

15. desember samler vi 12 gjester til å prøve bordet, det blir prat og mat. Det som skjer blir dokumentert.

Velkommen og ta en plass rundt bordet.

Kunstnere

Stine Karlsen

 f. 1968, Utdannet ved Statens høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen. De fleste arbeidene gjør hun sammen med andre, og har deltatt på en rekke ulike gruppeutstillinger og kunst i offentlig rom. Hennes medier er grafikk, foto, film, installasjon og samtaler. Hun har 30 års erfaring innen reklame- og filmbransjen, og har en forkjærlighet for idéprosesser.
Stine bidrar med 2×12 servietter i to serier i håndlaget papir, laget av kunstneren for 20 år siden. Den første serien er resirkulerte engelske kjærlighetsromaner fra starten av 1900-tallet, datidens kiosklitteratur. Den andre serien består av 12 servietter med resirkulerte grafiske verk fra kjente norske grafikere.

Gurdish Haugsdal

 f. 1979, Education; First class honours bachelor degree in Visual Communication Design / Middlesex University / 2001
Gurdish is from London and is now living and working in Bergen. Her striking work and strong style has been described as feminine and seductive, juxtaposed with distinctively dark lines and tones. Her large scale paintings / murals can be found in cafe’s, studios and adorn windows around Bergen. For ‘Bord of Sofa’ she presents her upcycling project, where she collects vintage plates and redesigns them, to give them a new life.

Maria Jonsson

 f. 1978, Utbildad bildkonstnär vid Kunst og Designhøgskolen i Bergen, i dag Fakultet för Konst, musik och design. Hon är bosatt både i Oslo och Bergen där hon jobbar med relationella arbeten, skulptur, installationer, konst i det offentliga rum och som formgivare. Processen och materialet är viktiga element i konstnärskapet. Materialet varierar från trä, lera och textil.  I processen arbetar hon ofta fysiskt och blir känt med materialet där kroppen också får ta del i form av upprepade rörelser, fysisk styrka och utmaningar.
Arbetet i utställningen är från 2017 och heter Convexus. Convexus är utformad i stengodslera och är en lekfull organisk form som med sitt konvexa uttryck balanserar på egen tyngdpunkt. Serien är utformad för att öka upplevelse, stimulera och aktivera andra sinnen under måltiden. Den taktila kontakten med materialet genom formen gör brukaren uppmärksam på egna kroppsliga rörelser.

Herdis Torsvik

 f.1965, er keramiker og designer bosatt i Bergen, og jobber hovedsakelig med funksjonelle arbeider i porselen og steingods i støpeteknikk. Hun liker å kombinere og utforske ulike materialer, blant annet ullfilt og jobber gjerne parallelt og i serier. Tingene har ofte et moment av overraskelse ved seg, ved at hun utforsker anvendelighet og forventning hos mottakeren. Hun er utdannet ved Høyskolen i Akershus, avd produktdesign 1999-2002.
Det er andre gang hun deltar i SOFA prosjektet og i Bord og sofa på Kraft deltar hun med krukker med lokk og kopper.

Maria Udd

 f. 1967, i Stockholm. Hon är utbildad vid Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i Bergen. Maria jobbar som konstnär och formgivare från egen ateljé på USF och driver Kunstlogens projekt tillsammans med Herdis Torsvik. De sista åren har Maria jobbet med tekstildesign, kunstprojekt i offentlig rom, tagit praktisk pedagogisk utdanning ved Fakultet for Kunst, Musikk og Design (UIB). Till ”Bord og sofa” på Kraft deltar Maria med 12 skulpturer i porslinslera. Skulpturerna är formade intuitivt och med mål om att de på ett eller flera vis kan framkalla en stämning, nyfikenhet eller undrande hos betraktaren.

Jan Kåre Myklebust

 f. 1970 , dreier det meste av arbeidene sine i porselen, men bruker også steingods i noen av objektene. Jan Kåre har en enkel og ren stil med moderat bruk av farger. Funksjon er vesentlig og Jan Kåre har en forkjærlighet for tykt og kraftig porselen gjerne med en kuttet kant for å skape en kontrast til den enkle formen. De kraftige arbeidene får ofte et monumentalt uttrykk. Jan Kåre lager og en del tynt porselen som kanskje er det man vanligvis forbinder med materialet.
Han er utdannet ved Keramikkinstituttet i Bergen, University of Wolverhampton og var lærling hos keramiker Dr. Julian Stair i London.

Vibeke Rød Kjøde

 f.1970 , viser ved «Bord og Sofa» på Kraft tolv kunstnerbøker. Bøkene er i sin utforming og sitt innhold et visuelt, taktilt forsøk på relasjon, sammenheng mellom kunstner, historie, betrakter og objekt.
Bøkene “KOM” består av poetisk tekst, gjenbruk og et tekstilt arbeid fra en ukjent håndverker/kunstner. Vibeke har de siste årene koblet sammen håndarbeid og tekstiler til et eget uttrykk. Hun er opptatt av håndverkstradisjoner og gjenbruker i utstillingens verk deler av eldre bøker, små duker av ukjent opphav og annet restemateriell fra sin kunstvirksomhet. Hun ønsker å belyse og fremheve vakre objekter som er forkastet, og å bidra til å forhindre at kunnskap og tradisjoner blir glemt og går tapt.
Vibeke har siden avsluttet Hovedfag ved Statens Høgskole for Kunsthåndverk og Design i 1995, arbeidet som billedkunstner i Bergen.


Tone Boska

f. 1969 , har si utdanning frå Høgskulen på Vestlandet. Ho har dei siste åra jobba saman med Kjersti Sletteland om kunstprosjektet Biosenario. I tillegg har Tone jobba med eigne produksjonar der fokus har vore funksjonelle dreide porselensobjekt, samt dekorasjonsobjekt som ein vil kunne finna på eit bord. I denne utstillinga presenterer ho espressokoppar i porselen med eiketrebrikker. Eiketreet er frå Os og Oselvarverkstaden, treet har trutna i salt sjøvatten i meir en fire år.  Med bakgrunn som faglærar i kunst og handverk har Tone alltid vore oppteken av den barnlege leiken og fantasien som fins i oss. Lengta etter å la det usensurerte, lidenskaplege og ukontrollerte koma fram i møte med eit materiale. Dette kjem til uttrykk i ein del av bestikka ein kan sjå på det oppdekka bordet i galleriet.